© website eigenaar   Rob Wijnands 2013

Volkstuinvereniging ”Achter de Vuurlijn”

terug naar het hoofdmenu
Succesvol tuinieren is vaak van kwestie van veel ervaring opdoen, leren van fouten en luisteren naar mensen die al wat meer door de wol geverfd zijn. Biologisch tuinieren, het niet toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen om plagen en ziektes te bestrijden, is nog een extra moeilijke klus. Om biologisch tuinieren te ondersteunen is combinatieteelt een beproefde methode om ziektes en plagen te voorkomen. De meest gangbare zijn bij onze tuinders wel bekend, maar zo nu en dan horen we toch interessante nieuwtjes. Met het openen van deze rubriek hopen we een database op te bouwen en de nuttige informatie met elkaar te delen. Het meest geïnteresseerd zijn we in goede resultaten en in tips die ook daadwerkelijk zijn uitgetest op ons volkstuincomplex, op onze grondsoort en dan ook goed blijken te werken.

Tips van onze tuinders

1. Witte vlieg in boerenkool: Plant of zaai wat knoflookbieslook tussendoor (info: Ronald tuin 47).
2. Bladrandkevertjes in de peulvruchten: Vervelend die vreterij aan de bladranden van onze jonge erwtjes en tuinbonen: maak eens een verdunde oplossing van natriumbicarbonaat ofwel doodgewoon onschuldig bakpoeder van Dr. Oetker en vernevel dit over de jonge plantjes; het gistingproces in de maagjes van de bladrandkever zullen ze niet overleven (info: Richard Nortier tuin 13).
3. Veenmollen: Deze beschermde beestjes behoeven geen introductie. Licht een plank of een tegel op en giet wat zeepsopwater in de rit. Wacht enige minuten en de veenmol komt naar boven. Een lekkernij voor eenden en eksters. Denk erom ze kunnen zwemmen (info: Willem van Tol tuin 29).
achterdevuurlijn