© website eigenaar   Rob Wijnands 2013

Volkstuinvereniging ”Achter de Vuurlijn”

Palmkool is een koolsoort, afkomstig uit het Middellandse zee gebied en zeer geliefd in Italië, Toscane. Hij wordt ook wel zwarte kool genoemd, Cavolo Nero, omdat hij na bereiden heel donker kleurt en is een geliefd ingrediënt voor minestrone soep. De plant heeft lange smalle bladeren (vandaar de naam palmkool) die kroezen als boerenkool. De smaak is echter veel zachter en de bereiding heel eenvoudig. Zowel gekookt als in de roerbak zeer smakelijk!
Bereidingswijze: Pel drie tenen knoflook en de uien en schil de wortels. Snijd ze in kleine stukjes, evenals het bleke hart uit de selderijstronk. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de ui, de selderij en de wortel toe, en vervolgens de knoflook, de venkelzaadjes en de aan stukken gehakte tomaten. Voeg zout toe en laat een kwartier zachtjes stoven met een deksel op de pan, onder af en toe roeren. Snijd de nerven uit de cavolo nero en snij de bladeren klein. Leg even apart. Voeg de bonen en de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat nog een kwartier sudderen. Kook de cavolo nero in een andere pan 5 minuten in gezouten, kokend water. Schep de cavolo nero uit het water met een schuimspaan en voeg toe aan de soep. Voeg als de soep het nodig heeft nog wat kookwater toe. Roer, proef en breng op smaak met peper en zout. Rooster de sneden brood aan beide kanten en wrijf ze in met het laatste, doorgesneden, teentje knoflook. Snijd het brood in stukken en verdeel het over de soepborden. Giet wat olijfolie over het brood. Schep er de soep overheen, giet er nog een scheutje olijfolie overheen en serveer direct.
Zaaien van april/mei voor vroege uitzaai en van mei tot einde juli. Uitplanten na half juni op minimaal 50cm afstand. Deze kool vormt lange tongvormige bladeren die uit het hart van de plant groeien. Bij vroege uitzaai zal de plant wanneer de bladeren worden geoogst, nieuwe bladeren vormen vanuit het hart. Het gewas wordt dan niet zo hoog. Bij latere uitzaai kunt u oogsten vanaf oktober tot ver in de winter. Het gewas kan ca. 5-6 graden vorst wel doorstaan. Na een vorst periode zal een typische milde koolsmaak ontstaan. Ideaal voor roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. Het is de Italiaanse variëteit op onze boerenkool.
palmkool terug naar het hoofdmenu terug naar het receptenmenu
Ingrediënten Cavolo Nero soep of Ribolitta: 500 gram palmkool 4 teentjes knoflook 2 rode uien 4 wortels 1 stronk bleekselderij 1 (gedroogde) chilipeper 1 blik borlottibonen (of andere lekkere bonen uit eigen tuin, zoals witte bonen) extra virgine olijfolie halve theelepel venkelzaad 1 blik tomaten 1 liter groentebouillon stevig boerenbrood
achterdevuurlijn