© website eigenaars Rob Derksema, Rob Wijnands 2013

Volkstuinvereniging ”Achter de Vuurlijn”

Bereidingswijze: De chioggia biet heeft een zacht zoete smaak en kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt op de meer traditionele manier of geroosterd in de oven. Bij rauwe bereiding is het zaak de biet in hele dunne plakjes te snijden. Het voordeel van rauwe verwerking is dat de prachtige kleur in tact blijft. Bij koken moet je afhankelijk van de grootte rekening houden met een kooktijd die varieert van 30 minuten tot 45 minuten. (Altijd in de schil koken) De biet kan ook in de oven geroosterd worden. Oven voorverwarmen op 180˚. De bieten een minuutje of 20 koken in water met een beetje zeezout, daarna schillen, in plakken snijden, peper en wat verse tijm toevoegen en dan in een ovenschaal en met wat olijfolie besprenkelen. De bieten zo'n 25 minuten laten roosteren. Recept: Carpaccio van chioggia bieten met bacon 2-3 chioggia bieten (ca. 300 gram) 1 eetlepel walnoten 4 dunne plakken ontbijtspek 75 gram veldsla 1 kleine appel 3 eetlepels witte wijnazijn zout peper suiker 5 eetlepels olijfolie Bereidingswijze: Maak de bieten schoon. Kook ze met het deksel op de pan ca. 25 minuten. Laat de bieten schrikken onder koud water, schil ze en laat ze afkoelen. Hak de walnoten grof. Bak de noten in een droge pan. Neem ze uit de pan. Snijd de plakken ontbijtspek in reepjes. Doe alle spek in de pan en bak het knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Maak de sla schoon en laat hem uitlekken. Snijd de bieten in plakken en verdeel ze dakpansgewijs over 4 borden. Was de appel en snijd hem in 4 stukken. Verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Verdeel ze met de sla over de bieten. Roer de azijn, zout, peper en wat suiker door elkaar. Klop de olie er doorheen. Verdeel het mengsel over de carpaccio. Bestrooi met walnoten en reepjes spek.
Een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit! Kook je de chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering wordt minder. Zoals alle bietjes verlangt de chioggia biet een goed bemeste bodem en een zonnig plekje. Ook hebben ze voldoende water nodig. Ze groeien redelijk snel; 55-60 dagen na het zaaien kun je ze oogsten. Zaaitijd: maart – augustus. Zaaidiepte: ca. 1 cm Als je meerdere rijen zaait, hou dan 30 cm afstand tussen de rijen. Zaai ze niet te dicht, zo om de 7 cm, zodat de bietjes de ruimte hebben om te groeien.
Chioggia [witte biet]
terug naar het hoofdmenu terug naar het receptenmenu
achterdevuurlijn